Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu legendarnych na całym świecie. Dziś skosztować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść pierwotni Włosi?

Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.

Olśniewająca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w istocie uwielbiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron według Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest bardzo ubogacona. Poświęcić można jej w istocie długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być pewni, że zachwyci ono głębią smaku i aromatu.