Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są niezmiernie cenione na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone przeważnie z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak sztampowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to tylko jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, reprezentatywnych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w gruncie rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film