Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Niemniej jednak wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo stuleci następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc raz za razem bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, by zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obfitego trudu. jak wybrać ekspres do kawy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również dobrego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film