Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten szczególny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których dań.

Wino włoskie

Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.

wino bag in box

Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara zasada mówi, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.