kawa arabica czy robusta

Zwykło się uważać, że jeżeli korzystna kwa to koniecznie arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Dlaczego tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

arabica kawa sklep
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma kompletnie rozmaite potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie pokrewne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa arabica z Hondurasu
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest przeważnie poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje nieomalże przez cały rok i kocha ciepło, dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą totalnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją scalać z aromatami, w następstwie tego niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać szczegółowo skład artykułu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.